giovedì 22 gennaio 2015

Omenie si compiuter, sau oda medicilor din Moldova

Aud des fraze de tipul, medicii din Moldova nu stiu sa lucreze, medicii din moldova alcatuiesc boli, medicii din moldova asteapta bani, medicii din moldova te impun aiurea sa faci analize....
De cind traiesc in Italia, am inteles un lucru! Medicii din Moldova -STIU sa lucreze, stiu sa asculte, au cu adevarat grija de pacient si cel mai principal, stiu de omenie si stiu sa intre in situatia pacientului!
De ce am ajuns la aceasta concluzie? Explic.
In Italia pentru a face un control la medic trebuie sa te pui in lista. procedura e cam asta - te programezi la medicul de familie, care primeste programarile numai pe telefon, si numai de la 8 pina la 8.30(in orice caz e asa la medicul nostru). Dupa ce peste o saptamina ai trecut prin miinile medicului de famile, cu indreptarile trebuie sa te inregistrezi in lista de asteptare, pentru a te inregistra stai in rind vreo 2-3 ore, lista de asteptare e luuuuuuuuunga! de exemplu la oculist e de minimum 6 luni, ginecolog minimum 2 luni, UZI - 5-6 luni!
Sotul mamei si-a rupt un ligament la miina , trebuia operat, l-au pus in lista de steptare 6 luni! A fost nevoit sa faca operatia in privat. Lamuresc cum merge cu privatul. De fapt e la acelas spital, aceias sala de operatie, acelas medic, de fapt aceeasi lista de asteptare, dar mult mai rapida, fiindca e contra plata.
Am fost personal prezenta la asa un caz: O femeiusca a venit cu indreptare de la medic, cu mentiunea urgent, tiroida! de fapt din cite am inteles era un inceput de cancer. I-au gasit loc de vizita peste un an! Femeiusca a intrat in isterie, a inceput sa plinga si zicea ca in asa timp moare, raspunsul, sint locuri in privat. daca doriti si miine! Inteleg ca sanatatea costa! dar aici se exagereaza!
ok! mergem cu privatul! dar si aici de cite ori te duci, chiar si contra plata, nimeresti la alt medic. Exemplul meu. Fiind insarcinata cu Andreusca, am reusit totusi sa fiu permanent la acelas medic, eram convinsa ca si operata voi fi de el. Nu! programarea la operatie nu o face el, dar compiuterul :)! Am fost operata de o medica pe care nu am mai vazut-o inainte. Bine , a fost bravo, nu am nimic sa-i reprosez, dar asa numitul medic care m-a condus toata sarcina personal, nici nu a venit sa ma vada!
Dupa, sa vorbim aparte de medicii de famile si pediatri. Aici nici unul nici altul nu vine sa te viziteze acasa! chiar daca copilul e cu febra mare, chiar daca e cu varicela, trebuie sa-l duci la cabinet la ei! va inchipuiti cum e! vii la pediatru pentru un control de rutina cu copilul mic, nevaccinat, si acolo in sala de asteptare e altul cu varicela! Strasnic nu?! Dar e asa! Daca vrei vizita acasa , poftim, 150 euro si vine! ca de-acum vine ca privat (desi e scris ca medicul tau de baza).
 Acum inteleg si apreciez medicii de acasa! Numai vizitele copilului cit fac!
Apreciati ceea ce fac medicii nostri, nu-i mai criticati! Credeti-ma fac mult, si pentru un salariu de doi bani! Si chiar daca se ajunge sa-i multumiti - merita! faceti analizele la care va trimit, si apreciati ca va fac sa treceti controlul! aici trebuie sa-i rogi frumos sa-ti dee o indreptare la analiza generala a singelui copilului, zic ca se fac numai daca e nevoie. Dar cum sa vezi daca totul merge bine, daca nu faci un control?
Medicii din Moldova, ma inchin voua, si va multumesc pentru tot ce faceti! Sunteti medici in tot sensul cuvintului!